The Style Shrink

Eerste hulp bij een saaie stijl

Misschien is het wel één van de meest uitgesproken kledingklachten: ‘Ik vind mijn stijl saai’.
Meestal wordt deze zin gevolgd door een diepe zucht en, met een beetje pech, een wanhopige en volstrekt ondoordachte shoppingspree, met als ongewenst en vooral behoorlijk onbevredigend resultaat: een flinke stapel miskopen. En nog steeds een ‘saaie stijl’.

In het zinnetje ‘ik vind mijn stijl saai’ staan twee belangrijke woorden. Spoiler alert: het zijn niet stijl en saai. De twee woorden waar ik (‘Style Shrink, goedemiddag, met Manon’) het hardst op aanga zijn ‘ik vind’. Die maken eigenlijk al duidelijk dat het issue van de saaie stijl – ondanks dat het geen probleem van wereldformaat is kun je er wel degelijk even mee worstelen – vaak bij jezelf te zoeken is. Het goede nieuws: de oplossing, dus ook.

Laten we voor die oplossing eerst (net zoals we ook in onze Modules te werk gaan) even ‘shrinken’ en pas daarna ‘stylen’. Check eerst je binnenwereld, voordat je je buitenkant gaat veranderen. Je kleding is je tweede huid en eventuele struggles die jij met jezelf voert, schijnen daar dwars doorheen. In mijn boek Kleed Jezelf Gelukkig beschrijf ik dat je aan je kleding en in je kast kunt zien of je samenwerkt met je 3 L-en (Lichaam, Leeftijd en Lifestyle) of dat je je ertegen verzet.
‘Saai’ valt duidelijk onder Lifestyle. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Vind je echt je stijl saai, of gebeurt er op dit moment weinig spannends in je leven?
  • Zit je misschien vast in routines?
  • Zou je groots en meeslepend willen leven, maar ben je zelf eigenlijk degene die dit tegenhoudt?

Als de conclusie is dat je een beetje vastgeroest bent en dat je wel wat opschudding kunt gebruiken, dan kan je kleding je dus echt dat laatste duwtje geven.

MIJN ULTIEME TIP?

Kies stijlelementen van een van de Stijl Archetypes Lover, Eccentric of Rebel. De Stijl Archetypes in dit rijtje zijn opvallend, onconventioneel en uitbundig en kunnen je outfit (en daarmee jou) net even wat ‘ummmph’ geven. Dat werkt alleen als je het op een geloofwaardige manier toevoegt. Zowel voor jezelf als voor de buitenwereld.
Kies er één en ga voor stijlelementen die je niet na één keer dragen zat bent. Uiteraard is het ook belangrijk dat je deze stijlelementen mooi vindt.

saaie stijl
Bij The Style Shrink geloven we dat je je karakter kunt vertalen naar je kleding.
Pas dan wordt je tweede huid, jouw stijl, écht persoonlijk.


Als de conclusie is dat het echt je stijl is die je hartstikke saai vindt, dan kun je uiteindelijk van hetzelfde principe (‘lenen bij de buren’) gebruik maken. Vóór je dat doet, zou ik eerst kijken of je de verhouding van je Stijl Archetypes anders in kunt zetten. Vaak ga je dan al heel anders naar jezelf, je kast en je stijl kijken!


P.S.:
Als deze blog geheimtaal voor je is:
Lees Kleed Jezelf Gelukkig en / of doe Module 1 (daarin leg ik de Stijl Archetypes uit en kun je de test doen, welke Stijl Archetypes bij jou passen).
Beschik je al over deze basis? In onze knetterverse Module 2 leg ik je precies uit hoe je op een goede manier kunt ‘lenen bij de buren’ en hoe je je Stijl Archetypes met elkaar mixt.

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.