The Style Shrink

Lastig om je drie Stijl Archetypes te kiezen?

Als je mijn boek Kleed Jezelf Gelukkig gelezen hebt en op basis van de theorie die daarin staat je Stijl Archetypes bepaalt, kan dat soms wat worsteling opleveren.
Omdat je jezelf in wel vier of soms zelfs vijf Stijl Archetypes herkent. Dat is niet zo gek en eigenlijk makkelijk te verklaren. Naast dat je even moet wennen aan deze volledig nieuwe manier van kijken naar jezelf en naar kleding, treedt er ook onmiddellijk keuzestress op – remember hoofdstuk 3 uit het boek!

EEN PAAR TIPS

Doe allereerst Module 4: Kleed Jezelf Gelukkig die gratis bij het boek komt.
En met ‘doe’ bedoel ik: neem ook echt even je tijd voor de oefeningen. You’re doing this for you. In deze Module leer je hoe je je Stijl Archetypes iets losser kunt benaderen, wat kiezen minder spannend maakt. Zo voeg ik zelf met plezier heel af en toe een piepklein, ieniemienie vleugje Rebel toe aan mijn outfits. Ik weet alleen dankzij de Stijl Archetype Theorie óók, dat de identiteitclues van de Rebel minder goed passen bij wie ík ben. En dat mijn liefde voor de Rebel dus vooral met smaak te maken heeft. En smaak, my beloved ladies, komt dus als tweede. Als ik dat onthoud, hoef ik niet meer een hele kast vol Rebel (lees: veel dingen die ik maar weinig draag omdat ik me er niet zo mezelf in voel als in de rest van mijn garderobe).

Daarna…ga je écht kiezen.

Dat doe je het makkelijkste door deductie: eerst datgene uitsluiten wat je niet bent.

Teken het Stijldiagram van pagina 108 uit het boek na.
Of kras gewoon lekker in je boek. Het is van jou en ik heb de kaft bewust zacht gemaakt, omdat ik hoop dat je het boek echt ziet en gebruikt als een ‘studieboek’ – maar dan leuker.
Zet een kruis door de Stijl Archetypes die jij echt no way bent.

Daarna teken je het Stijldiagram opnieuw. En dat is wel handig om even op een los papiertje te doen. Je begint namelijk met de buitenranden. Tegenstelling, voor tegenstelling ga je aflopen. Eerst teken je een horizontale lijn, met aan de bovenkant ‘dress up’ en aan de onderkant ‘dress down’. Welke kant ben je het meest? Dan teken je de verticale lijn en ga je kiezen tussen ‘opvallen’ en niet ‘opvallen’. Zo ga je alle windhoeken af en kom je steeds dichter bij jouw essentie.

Lenen bij de buren

Merk je dat je het nog steeds spannend vindt om te kiezen? Omdat je bijvoorbeeld denkt: ‘ja maar, ik ben onconventioneel maar draag ook heus wel eens een pak’.
Bedenk je dat je voor sommige situaties altijd kunt ‘lenen bij de buren’.

Ga bij de keuze van je drie Stijl Archetypes dus uit van hoe je je vaak voelt. Niet van hoe je je soms voelt.

Kom je er nog steeds niet uit?

Om te kunnen starten met Module 2, waarin je je Stijl Archetypes leert toe te passen voor je dagelijkse persoonlijke stijl, is het belangrijk dat je je drie Stijl Archetypes echt goed duidelijk hebt voor jezelf.
Als je zelf niet uit je keuze voor drie Stijl Archetypes komt, is er altijd nog Module 1, de Ultieme Stijl Test, to the rescue!

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.