The Style Shrink

Mode X Stijl Archetypes

Als je mijn boek Kleed Jezelf Gelukkig hebt gelezen, dan vraag je je op dit moment waarschijnlijk af, of het wel goed met me gaat. Wacht even: Mode en Stijl Archetypes, in één zin? Het fenomeen wat ze verafschuwt, gekoppeld aan haar eigen theorie?

Laat me het je uitleggen.

Om ook daadwerkelijk de identiteitclues van je Stijl Archetypes uit te kunnen stralen, heb je linksom of rechtsom, kleding nodig. En hoe stijlvast, mindful, bewust en duurzaam je ook bent: af en toe wil je gewoon iets nieuws kopen. Omdat je iets mist in je kast, omdat er iets kapotgaat of simpelweg omdat je er zin in hebt. En wat hangt er in de winkels waar je kleding kunt kopen? Precies: de laatste mode.

Afgelopen woensdag vroeg iemand, tijdens mijn wekelijkse vragenrondje op Instagram ‘Welke kleding die nu in de winkels hangt, is echt typisch voor de specifieke Stijl Archetypes?’ Eerlijk gezegd heb ik lang getwijfeld om daarop antwoord te geven. Omdat ik niets wil ‘voorschrijven’. Maar ik realiseer me ook, dat als je een nieuwe taal leert (in dit geval Kledings), het fijn is als je kunt oefenen en steeds nieuwe woorden tot je beschikking krijgt. Om die reden is Module 2 ook in het leven geroepen. Die staat bol met oefeningen & voorbeelden. En om diezelfde reden, ga ik je ook een overzichtje geven welke trends van dit najaar, bij welk Stijl Archetype passen. Kan er ook niemand in een modevalkuil trappen 😉

De ballonmouw

Hoort in principe bij de stijlelementen van de Eccentric.Maar je kunt sommige items met ballonmouwen ook als Innovator inzetten. Uiteraard dan wel (zoals het een Innovator betaamt) een stuk subtieler en meer ingetogen. En belangrijk dat je blijft kiezen voor ‘klassiekers maar dan met een twist’. Dat werkt dus alleen als de top ook echt een klassieker is (een blazer of een blouse).

Glitter en goud

Passen perfect bij de meest uitbundige Stijl Archetypes: de Lover & de Eccentric.Zoals het een ware Lover past: veel goud, veel glans en veel huid.

Very Eccentric en een vleugje Lover:Het goud past ze allebei, de ruches zijn van de Lover maar de lange jurk en de exotische print zijn hartstikke Eccentric.

Het vest

Is op het lijf van de Carer geschreven.Heerlijk nu ook om in te zetten als ‘tussenjas’. Niet zo gek dat je daar, ook als je Carer niet als Stijl Archetype hebt, zin in krijgt. Over dit ‘flirten met andere Stijl Archetypes’ leg ik je alle uit in de gratis Kleed Jezelf Gelukkig online training, die je ontvangt bij het boek.

De bold shoulder

Zag je vorig seizoen al veel en is dus een perfect voorbeeld van hoe mode de taal van kleding kan verstoren. Eigenlijk past de bold shoulder namelijk perfect bij de Innovator. Maar hij wordt nu door vrijwel alle Stijl Archetypes gedragen. Wat niet wil zeggen dat ie ook bij alle Stijl Archetypes pást. Overigens is de broekrok of bermuda, die je ziet op deze foto ook heel erg Innovator. Het is namelijk een twist op de klassieke pantalon (van de Boss Lady).

Lakleer

Misschien wel het meest sexy materiaal ever, maar zo werd het niet altijd gezien.
In de jaren ’60 hoorde het echt bij de Innovator. Het materiaal was nieuw en werd als innovatief gezien. Later droeg Trinity uit the Matrix het ook met precies dat doel. Vinyl, dat stond namelijk voor de toekomst. In de jaren ’70 werd het ingezet door Goth’s en Punkers. Daarna volgde zo ongeveer iedere zangeres in de 90’s. Vinyl past nu zowel bij de Rebel als bij de Lover.Als je het te gek vindt, maar bang bent om het over de top te dragen, act like Gisele. La Bündchen combineerde een aantal jaar terug haar lakleren broek met een lamswollen truitje. Door de Girl Next Door op deze manier toe te voegen aan de Lover, maak je de Lover een stuk subtieler. Gisele snapt dit ‘downgraden’ als geen ander en past zelfs haar haar aan aan de Girl Next Door door een hoge paardenstaart te dragen.

Girl Next Door niet in je palet en toch zin in die lakbroek? De Urbanite, de Carer, de Innovator en de Boss Lady hebben allemaal stijlelementen in zich die ook perfecte ‘downdressers’ zijn.

Vind je een trend écht geweldig, maar past ie totaal niet binnen je drie Stijl Archetypes?
Vraag jezelf af wat je er dan precies zo fantastisch aan vindt. Wat zou je uitstralen als je het droeg? Wie zou je dan zijn? Niets is namelijk zonder reden en alles heeft een verhaal. Juist in je kledingkast!

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.