The Style Shrink

Oudejaarsavond komt vroeg in 2020!

Morgen is het weer maandag.
De start van een nieuwe week.
Geen idee hoe dat voor jou werkt maar de opmaat naar een maandag voelt voor mij vaak als een miniatuurversie van Oud & Nieuw. 
Waarbij zondagavond fungeert als oudejaarsdag en ik me een miljoen dingen voorneem die ik de komende week wel, maar vooral ook niet meer ga doen. En omdat het een miljoen dingen zijn die (los van dat dat er dus 999.999 teveel zijn) vaak ook nog eens totaal onhaalbaar zijn, bevind ik me iedere zondagavond opnieuw in hetzelfde proces. Ik vind mezelf een sukkel voor alles waar ik me de afgelopen week niet aan gehouden heb. En geef vervolgens mezelf op m’n falie door gewoon weer opnieuw een lijst aan te maken van de miljoen dingen waar ik komende week aan moet voldoen. Met als stip op 1 dat ik er eens een keer van moet leren dat je dus niet een miljoen dingen voor elkaar krijgt, in een week. 

Herkenbaar?

Als ik dit met vriendinnen bespreek, valt me vaak op dat ‘uiterlijk’ hoog op het lijstje prijkt. 

Een kleine greep uit diverse ‘goede’ voornemens:

 • Morgen start ik met dat dieet
 • Vanaf morgen trek ik echt alleen maar leuke kleren aan
 • Vanaf morgen ga ik echt niet meer snoepen
 • Morgen start ik echt met drie keer per week sporten
 • Vanaf morgen sta ik eens eerder op zodat ik meer tijd aan m’n uiterlijk kan besteden dan de laffe lik mascara, aangebracht in m’n achteruitkijkspiegel
 • Vanaf morgen ga ik echt vaker andere dingen uit m’n kast dragen
 • Vanaf morgen koop ik niet meer alles wat los en vast zit. Qua kleding, dan 
Zijn we met z’n allen dan zo oppervlakkig, dat uiterlijk zo hoog op dit soort lijstjes staat?

Eerlijk gezegd geloof ik van niet. Ik denk dat we jarenlang overvoerd zijn met regels over hoe we eruit zouden moeten zien. En dat die regels ons in een soort collectieve kramp hebben gebracht. Het feit dat je nu bijna doodgegooid wordt met de term ‘body positiviteit’ is een goede kentering. Maar die leidt ook weer tot een nieuwe kramp. Nu is er weer de druk om alles van je lichaam prachtig te vinden.
In mijn boek Kleed Jezelf Gelukkig laat ik zien dat jezelf kleden veel verder gaat dan alleen maar je kleding. Ik leg je daarin uit hoe het komt dat we vaak zo’n ingewikkelde relatie hebben met ons uiterlijk en onze kleding. Twee weken geleden is het boek naar de drukker gegaan. In een klein, heel kort zijstapje in mijn boek spreek ik mijn zorg uit over jonge jongens en de focus op hun uiterlijk. Ik vraag me hardop af of zij inmiddels niet dezelfde boodschappen krijgen die we als vrouwen jarenlang gehad hebben. Vrijdag zag ik deze kop in de Telegraaf:

goede voornemens
Triest, zorgelijk en frustrerend. Wanneer houdt dit gekke en ongezonde spelletje dan eindelijk op?

Nu kunnen we hetzelfde pad bewandelen zoals we dat gewend zijn te doen. Boos worden op de (sociale) media, boos worden op onze maatschappij. Dan ondertussen toch heel hard aan dat perfecte beeld proberen te voldoen om vervolgens de schaamte (en daarmee het schoonheidsideaal) te proberen doorbreken met body positiviteit.

Maar wat als we het nu gewoon vanaf morgen anders gaan doen? (Zet maar vast op je lijst).
En de switch gaan maken van body positiviteit naar body neutraliteit? 
Dat we gaan beseffen, erkennen en uiteindelijk echt ervaren dat het oké is dat niet alles aan ons lijf in een bepaald hokje past? Dat we niet met ieder onderdeel van ons uiterlijk even blij hoeven te zijn? Dat we niet van ieder onderdeel van ons lijf hoeven te houden, maar dat we ons lijf daarom nog niet hoeven te haten? Dat we ons uiterlijk weer gaan zien als een onderdeel van onszelf, in plaats van als het grote geheel? 

Wanneer je je uiterlijk accepteert zoals het is, ben je body neutraal.
Acceptatie klinkt misschien als een groot woord die een lange reis impliceert. 
Maar je kunt gelijk starten met jezelf oefenen in body neutraliteit.

Een paar simpele tips om mee te beginnen:

 • Focus je op wat je lichaam allemaal kan. 
  Zie het als de geweldige machine die het is, die je in staat stelt om elke dag te kunnen doen wat je wilt doen. Het is jouw taak er goed voor te zorgen door middel van voeding, beweging en rust.
 • Focus je op alle andere dingen in je leven, dan je lichaam.

Geloof me, dan houd je ineens een hoop plekken over op je lijst van een miljoen stuks die je de komende week moet doen. 😉

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.