The Style Shrink

Hoe kleding jouw persoonlijkheid weerspiegelt

Veel mensen hebben een ‘signature look’, een outfit (of een item) die ze met liefde en volle overtuiging dragen, die ze op een bepaalde manier definieert. 

Anna Wintour heeft bijvoorbeeld haar bob en haar zonnebril. Jort Kelder heeft zijn nèt iets te korte pantalon met bretels. Iris Apfel heeft haar gigantische bril en haar verzameling sieraden. En Mart Smeets zijn Noorse trui. Het zègt iets over ze. Jouw kleding, ook al ben je je er zelf niet van bewust, zegt namelijk altijd iets. Altijd. Al voor jijzelf je mond open hebt gedaan.

Van onbereikbaar naar gezellig

Anna straalt iets strengs uit met de strakke lijnen van haar bob en wordt onbereikbaar en mysterieus door die dikke zonnebril (wie ís die vrouw?). Jort straalt tegelijkertijd zakelijkheid en brutaliteit uit. Als het enfant terrible van de financiële wereld. Iris communiceert met haar larger than life bril en sieraden dat ze ‘totally into fashion’ is maar zichzelf tegelijkertijd ook niet te serieus neemt. Lol, vrolijkheid en een tikje excentriciteit zijn minstens zo belangrijk. En Mart vertelt je met zijn trui dat hij eigenlijk de allergrootste schaatsfan van ons allemaal is en dat deze zondagmiddag zo knus en gezellig gaat worden dat we hem zijn gemopper en langdradigheid af en toe maar moeten vergeven.

De invloed van kleding: Enclothed Cognition

We weten al best lang dat de kleding die we dragen invloed heeft op hoe andere mensen ons zien. Sinds kort weten we ook vanuit een wetenschappelijk oogpunt, dat de kleding die we dragen bovendien invloed heeft op hoe we onszelf zien. En op hoe we functioneren. Dit noemen ze in de wetenschap ‘enclothed cognition’: het effect dat kleding heeft op cognitieve processen. Op hoe ons brein dus werkt. Niet alleen kunnen we ons vrolijker of juist sipper voelen door bepaalde kleding, we worden ook daadwerkelijk slimmer of minder slim als we bepaalde kleding dragen.

Lees ook: van je bikini word je dommer

Kleding is krachtig 

Het beïnvloedt hoe anderen verwachten dat jij je gedraagt maar ook hoe jij je daadwerkelijk gaat gedragen. En daar dreigt het gevaar: wie altijd hetzelfde draagt en kiest voor een ‘signature look’ vertelt altijd hetzelfde verhaal. Je wordt een gebroken plaat en dat kan op termijn saai worden. Ik kon de bloem in het haar van Caro Emerald op een goed moment echt niet meer zien, hoe goed gevonden ik ‘m in het begin ook vond. 
Daarom ben ik meer een voorstander van herkenbare stijl of een Stijl Archetype, zoals ik dat noem. Een Stijl Archetype is een verzameling signature looks, die wel variatie bieden, maar nog steeds heel ‘eigen’ zijn. 

Vind jouw eigen Stijl Archetype

Als ik aan jou vraag: schrijf eens drie woorden op, die jouw kledingstijl omschrijven. Dan is de kans klein dat je komt met een gedetailleerde omschrijving van jouw signature look. De kans is groot dat je terugkomt met lijstjes als: vrouwelijk, stoer, een tikje sexy zonder ordinair te zijn. Of: vrouwelijk, sportief, een tikje sexy zonder ordinair te zijn. Of: vrouwelijk, klassiek, een tikje sexy zonder ordinair te zijn. 

Voel je ‘m? Dat zou dus betekenen dat we er allemaal min of meer hetzelfde uit zouden zien. En dat is niet zo, want jullie zijn vele malen unieker en creatiever dan dat. Maar hoe lekker zou het zijn, als je voor jezelf zou weten hoe jij je stijl omschrijft en precies weet wat daar wel of niet bij past? Een stijl waar iedereen jou onmiddellijk aan herkent maar waar zowel jij als je omgeving nooit op uitgekeken raken. Dat gun ik dus iedereen.

Doe de test!

Ik heb een methode ontwikkeld waarmee ik vrouwen help om hun eigen Stijl Archetype te vinden. Hun verzameling aan signature looks die aansluiten bij hun persoonlijkheid en gewenste uitstraling. Er zijn 8 verschillende archetypes, die allemaal hun eigen intenties (en valkuilen) hebben en ook – naar gelegenheid en ambitie – kunnen worden gecombineerd. Vanaf 24 april kun je zelf de Stijl Archetype-test doen om te ontdekken wat jouw Stijl Archetype is. Om daarbinnen vervolgens eindeloos te kunnen variëren!

Bron beeld: Instagram Iris Apfel

the style shrink

F*ck Fashion, hallo Style Shrink

Al ruim vijftien jaar werk ik als stylist. Of zoals dat officieel heet: fashion stylist. En toch durf ik je met droge ogen te vertellen dat ik werkelijk helemaal niets…

9 april 2020
bikini word je dus dom

Van je bikini word je dus dom

Kleding, dat gaat toch alleen over de buitenkant? Nou, nee. Er is gek genoeg een hele sterke band tussen wat we aan hebben en hoe we ons voelen.De wereld van…

8 april 2020
steigers moet hijsen

Waarom je juist nu jezelf in de steigers moet hijsen

Grote kans dat je dit artikel leest in je joggingpak. Of in je huispak of yogatights met een groot t-shirt. Met je berensloffen aan. Grote kans dat je in ieder…

7 april 2020
Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.