The Style Shrink

Statement pieces & eyecatchers? Die bestaan helemaal niet.

statement piece

Open een willekeurig modeblad, van nu of van jaren geleden. Grote kans dat je het woord ‘statement piece’ erin vindt. Of het woord ‘eyecatcher’. Maar wat betekent dat?

Eerlijk is eerlijk: ik heb die woorden zelf ook vaak gebruikt. En ik denk zo’n beetje alle stylisten met mij. ‘Het is belangrijk dat je niet meer dan één, echt maximaal twee statement pieces gebruikt in één outfit’. Ik hoor het mezelf nog zeggen. Ik ben alleen ontzettend van m’n geloof gevallen, qua statement pieces en eyecatchers.

Kleding spreekt altijd

Ze bestaan namelijk niet. Puur en alleen om het simpele feit, dat er niet zoiets bestaat als hun tegenhangers: een non-statement-piece of een eyemisser.

Onze kleding spreekt namelijk altijd voor ons. Of we dat nu willen of niet. Ik weet zeker dat je weleens op een terrasje gezeten hebt. Met een drankje in de hand neem je de tijd om mensen om je heen te bekijken. Je laat je fantasie de vrije loop over wat voor werk ze doen, wat hun hobby’s zijn, hoe ze in het leven staan. Of je bevriend met ze zou kunnen zijn. Of ze sympathiek zijn, ambitieus of chaotisch. En misschien werd je eye juist wel gecatcht door afgetrapte gympjes, een heel minimalistisch mooi oorbelletje of door een joggingbroek.

Kleding komt altijd als eerste binnen 

Het is jouw outfit, die de introductie maakt en die communiceert met je omgeving, zonder dat jij ook maar een woord hebt gezegd. Kleding is een taal op zich (ik noem het ‘Kledings’). En weet je wat de grap is? We zijn ontzettend goed in ‘Kledings’ lezen. We zijn kanjers in het verzamelen van aanwijzingen en patronen in andermans kleding op basis waarvan we aannames doen en vooroordelen hebben. Zus-en-zo’n-spijkerbroek? Ah… dan is hij of zij vast een… (vul-maar-in). Dittemedattes pak? De drager is vast een… (vul-maar-in). Ik weet zeker dat je bij het zien van iemands schoenen al kunt beslissen of de drager wel of niet bij je zou kunnen passen. En natuurlijk kun je je vergissen, maar de beste man (of vrouw) met de verkeerde schoenen staat tien-nul bij je achter, of niet?

Wat zegt jouw look?

Nu gaan we het omdraaien. Zoals wij anderen heel goed kunnen ‘lezen’, zijn we minder goed in het ‘spreken’. Wij vergeten dat we elke dag, met het kiezen van onze outfit ook onbewust bepalen wat we willen vertellen aan de buitenwereld. Jouw outfit zendt dagelijks tientallen boodschappen uit. Je bent je er alleen nauwelijks bewust van.

Als je slim bent, word je je er wel bewust van en ga je nadenken over wat jouw kleding ‘zegt’. Je kunt outfits met een specifieke boodschap juist dan dragen, als je die boodschap ook wilt communiceren. Je kunt situaties voorkomen waarin een outfit met de verkeerde boodschap, verkeerde intenties kan oproepen. Want stel, dat jouw kleding iets anders zegt. Dan gaat jouw omgeving er ook anders op reageren. Het is een subtiele manier om concreet dingen in je leven te laten veranderen.

Regie over je garderobe

Jij bent elke ochtend bij het aankleden de regisseur van je eigen garderobe. Jij bepaalt zelf wat je wilt uitstralen en communiceren via jouw kleding en hoe je wilt dat jouw omgeving daarop reageert. Dus als je morgen voor de spiegel staat. Vraag jezelf eens af: wat vertelt mijn kleding de wereld vandaag?

P.S. Het artikel: Hoe kleding jouw persoonlijkheid weerspiegelt al gelezen?

P.S.S. Volg jij The Style Shrink al op Instagram?

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.