The Style Shrink

Van je bikini word je dus dom

bikini word je dus dom

Kleding, dat gaat toch alleen over de buitenkant? Nou, nee. Er is gek genoeg een hele sterke band tussen wat we aan hebben en hoe we ons voelen.
De wereld van de wetenschap heeft kleding lang links laten liggen. Dat is eigenlijk best bizar omdat ‘je kleden’ iets alomtegenwoordig van de mensheid is. Toch hebben de laatste jaren diverse psychologen zich over ons kleedgedrag gebogen. Ze onderzochten de band tussen iets aan trekken en iets voelen en bogen zich over de reacties daarop (die van onszelf en onze omgeving). De uitkomsten liegen er niet om. 

Psychologische staat van de drager

Een belangrijke term die in al deze onderzoeken naar boven komt, is ‘enclothed cognition’. Enclothed cognition staat voor de kracht die kleding (en de waarden die we het toekennen) heeft om de psychologische staat van de drager te veranderen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit, dat kleding:

 • Kan veranderen hoe je er uit ziet
  (dat is nog geen nieuws)
 • Kan veranderen hoe je je voelt
  dat weten we ook allemaal)
 • Kan veranderen hoe je naar jezelf kijkt
  (fair enough)
 • Kan veranderen hoe je je gedraagt
  (vond ik al een kleine eye-opener)
 • Kan beïnvloeden hoe je presteert
  (wát…?)

Vooral dat laatste verbaasde me enorm. Kleding beïnvloed dus onze prestaties. Dat wat je aantrekt betekent in sommige gevallen of je succesvol bent of niet. 

Witte doktersjassen

Als je een kledingstuk bepaalde eigenschappen toekent en je draagt het vervolgens, neem je ook daadwerkelijk een aantal van die eigenschappen over. Uit een experiment, dat in 2012 werd gehouden aan de North Western University in Amerika, bleek dat deze theorie daadwerkelijk klopt. Studenten moesten een test doen, die concentratie en accuratesse vereist.  De ene helft van de studenten deed de test in z’n normale kloffie. De tweede groep moest zich verkleden in witte doktersjassen. Deze laatste groep scoorde veel betere resultaten op de test. De groep in de witte doktersjassen maakten veel minder fouten, dan de studenten in hun spijkerbroeken en t-shirts. Zorgvuldigheid en accuratesse, twee eigenschappen die goed bij dokters passen, kun je dus aan- of overnemen als je je als dokter verkleed, luidde de conclusies van het onderzoek.

Wiskunde in je zwempak

Nog een bijzonder stukje wetenschap. De Amerikaanse psycholoog Barbara Fredickson geeft les aan de University of North Carolina. Zij concludeerde na afloop van een bijzonder experiment het volgende: wanneer een bepaald kledingstuk je ongemakkelijk laat voelen, wordt je op dat moment ook echt een beetje dommer. Dat komt omdat dat ongemak zoveel hersencapaciteit inneemt, dat je in je prestaties wordt belemmerd. 

Het experiment

42 vrouwen en 40 mannen werden gevraagd een serie wiskundetests te doen. In de eerste week droegen alle deelnemers hun gewone kleding. Ze scoorden allemaal ongeveer even goed op de test. Een week later moesten de mannen en vrouwen een test maken in hun badkleding. Frederickson zag opvallende verschillen bij de resultaten van de test in badkleding. De resultaten van de mannen waren gekleed en in zwembroek vergelijkbaar. Maar bij de vrouwen was dat anders. Gekleed scoorden de vrouwen even goed als de mannen. In badpak waren de scoren aanzienlijk lager!

Het moraal van dit verhaal

Dus voor diegenen die iedere ochtend maar gewoon iets uit de kast trekken zonder erover na te denken: kies zorgvuldig. Je kleding doet er wel degelijk toe. Iedere keuze kan consequenties hebben die veel verder gaan dan je ooit had kunnen verwachten. 

(P.S.: Over die kledingkast gesproken. Doe jij al mee met onze ‘Niet vullen, maar voelen’-challenge?)

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.