The Style Shrink

Waarom je een kast vol spullen hebt (en niets om aan te trekken)

Los van allerlei psychologische factoren (ik raad je aan onze gratis challenge ‘Niet vullen, maar voelen’ te volgen) is er ook een hele praktische reden voor die overvolle kast waarin toch echt geen fatsoenlijke outfit te vinden is. We verzamelen namelijk nogal onhandig.

Aardappelen, groenten, vlees, kruiden en olie

Ik kan het je niet beter uitleggen dan dat Michael Kors dat ooit gedaan heeft. Die omschrijft de perfecte garderobe als een maaltijd. Een maaltijd bestaat voor het grootste gedeelte uit aardappelen, groenten en vlees. En voor slechts een heel klein beetje uit kruiden, olie en een goede balsamico azijn.

Net als voor een maaltijd, heb je ook in je kast ‘smaakmakers’ nodig (kruiden, olie en azijn). Zonder is eten smakeloos, droog en flauw. En je garderobe dus ook. Maar met alleen de smaakmakers ben je er niet. Om tot een echt goede maaltijd (lees: een goede garderobe) te komen, moeten er eerst voldoende ingrediënten zijn: aardappelen, groenten en vlees om mee te koken zijn. Dat zijn dus jouw basics.

kast
My Preciouuuuusssssssh…

Een herkenbaar probleem is dat we liever de smaakmakers kopen dan de basics. Basics kopen voelt sneller saai en verstandig en van smaakmakers krijg je vaker een kick. (Weten welke shop-type je bent en miskopen voorkomen? Klik hier).

Nu ben ik absoluut geen Lord of the Rings fan maar ik herken mezelf vol-le-dig in Schmiegel. Paillettenjasjes, glitterbroeken, grote statement oorbellen, pumps met een naaldhak van 8 centimeter-en-hele-leuke-kleine-steentjes-op-de-hak, tassen met grote zilveren schakelkettingen: als het glimt, dan wil ik het. Het zien van iets dat glimt en glanst en glittert, zorgt serieus voor een soort geluksmoment.

En omdat ik dat moment vast wil houden, MOET ik het hebben. 

Resultaat? Een kast vol met spullen die je bijna nooit aantrekt. Het paillettenjasje kan niet echt lekker naar je werk. Met de glitterbroek blijf je overal aan haken. De grote statement oorbellen zijn zo zwaar dat je er hoofdpijn van krijgt. Die naaldhakken lopen prima maar zijn niet echt handig voor een shopdagje door het centrum. En die tas met die grote schakelkettingen maakt slijtplekken op al je mooie kasjmier truitjes. Het is dus niet onhandig om iets meer naar Michael te luisteren…

Komen tot een goede balans in je garderobe

Naast de wijze les van Michael Kors zijn er nog meer adviezen waarmee je een gebalanceerde garderobe opbouwt. Het doel is om met zo min mogelijk kleding zo veel mogelijk combinaties te maken, zodat je voor iedere gelegenheid goed voor de dag kunt komen. En: hoe ken je eigenschappen toe aan individuele kledingstukken, zodat ze multi-inzetbaar worden? Ik heb de beste adviezen verzameld in de les-methode: De gelukkige kast. Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie.

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.