The Style Shrink

Waarom je juist nu jezelf in de steigers moet hijsen

steigers moet hijsen

Grote kans dat je dit artikel leest in je joggingpak. Of in je huispak of yogatights met een groot t-shirt. Met je berensloffen aan. Grote kans dat je in ieder geval niet je killeroutfit aan hebt. En grote kans dat je er al een paar weken zo bijloopt.

Hey: ik veroordeel je niet. En sterker nog, in tijden waarin alles onduidelijk, onzeker, spannend en zorgelijk is, geloof ik dat het volstrekt logisch is dat je comfort gaat zoeken in je kleding. Want als er iets is weggevallen de afgelopen weken, dan is het wel onze comfortzone. We zitten in Nomansland. 

Toch wil ik je aanmoedigen wèl iets leuks aan te gaan trekken. Niet voor mij, niet voor je partner, niet voor de buitenwereld (we zitten binnen…) maar: voor jezelf. 

De 3 drijfveren bij het kiezen van kleding

Onderzoek van professor Karen Pine, een Britse psycholoog aan de University of Hertfordshire, toont aan dat maar weinig mensen de intentie hebben om zich met kleding alleen maar te camoufleren of verhullen. De belangrijkste redenen voor het zoeken van een dagelijkse outfit om te dragen die werden genoemd in haar onderzoek waren: zelfvertrouwen, comfort en zelfexpressie. Mode gaat dus niet alleen over de manier waarop je jezelf aan de buitenwereld presenteert, maar ook over hoe jij je van binnen voelt. Achter jouw kleding, gaat een wereld van psychologie schuil.

Balans in de keuzes

Dus, jij daar in je huispak! Ik weet dat je het woordje comfort in de opsomming in de vorige alinea hebt opgepikt. ZIE JE! COMFORT! IK. HOEF. DUS. NIET. UIT. MIJN. JOGGINGBROEK.

Fair enough: comfort staat in het rijtje. Wat het alleen is, is dat een joggingbroek wel bijdraagt aan comfort, maar niet persé aan zelfvertrouwen en zelfexpressie. En ook die redenen zijn belangrijk.

Jij bent een cadeau

Zie het eens zo: jouw kleding is eigenlijk een soort verpakking. Zeker als je jezelf vergelijkt met een cadeautje (en dat ben je!) Wil je dan het cadeautje zijn dat zorgvuldig is ingepakt in glanzend papier, met strakke vouwen, glanzende linten en een mooie sticker? Zodat je bijna al weet dat er wel een heel kostbaar geschenk in moet zitten? Of wil je het cadeautje zijn dat in een oude krant gefrommeld is en dat je in een plastic zakje overgedragen krijgt? 

Met meer zelfvertrouwen de dag door

Laat jouw verpakking, je kleding, je doen voelen alsof je een kostbaar geschenk bent. Niet voor iemand anders, maar voor jezelf. Ik gun je dat je blij wordt als je langs een spiegel loopt. Ik gun je dat je daardoor net iets rechter op gaat lopen. Ik gun je dat je daardoor net iets meer zelfvertrouwen krijgt. En een positieve mentale gesteldheid is trouwens ook hartstikke goed voor je immuunsysteem!

Als we van iets op dit moment niet genoeg kunnen hebben, dan is het zelfvertrouwen. Juist in deze onzekere tijd, waar twijfel de boventoon voert, is het een goede zaak om jezelf mentaal een beetje op te krikken. Denk daarover na als je morgenochtend weer voor jouw kledingkast staat.

(P.S.: Over die kledingkast gesproken. Doe jij al mee met onze ‘Niet vullen, maar voelen’-challenge?)

SCHRIJF JE IN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.

Delen
Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang tips, aanbiedingen en de laatste updates over mijn activiteiten.